Online marketing tips voor (web)winkeliers

Hoe schrijf je een nieuwsbericht voor het internet

Geplaatst op: 2 maart 2010 door René Stuifzand

hoe schrijf je een nieuwsberichtEen nieuwsbericht schrijven is moeilijk, maar met enkele richtlijnen wordt dit een stuk eenvoudiger. Een goed nieuwsbericht houdt rekening met de lezer en met Google. De richtlijnen moeten eenvoudig zijn. Daarom staat er bij elke richtlijn een eenvoudig voorbeeld. Je moet de teksten natuurlijk wel variëren en niet elk bericht beginnen met dezelfde tekst.

Richtlijn 1: Bepaal het onderwerp.

Niet alle nieuwsonderwerpen zijn geschikt. Bepaal of het nieuws is door twee vragen te stellen: “Is het actueel?” en “Heeft mijn bezoeker hier iets aan?”. De volgende onderwerpen zouden interessant kunnen zijn:

  • Speciale winkeldagen ( feestdagen, koopzondagen, themadagen )
  • Belangrijke gebeurtenissen in de branche
  • De nieuwste producten
  • Aanbiedingen
  • De nieuwste acties
  • Wedstrijden
  • Sponsoring

Richtlijn 2: Bepaal het doel van het nieuwsbericht.

Wat moet de persoon doen na het nieuwsbericht gelezen te hebben? Moet je de lezer overtuigen om iets te gaan doen? Gebruik dan argumenten. Ga je informeren over nieuwe producten of speciale acties. Wanneer je weet waarover je schrijft, kun je de tekst hierop aanpassen.

Richtlijn 3: Begin te schrijven met de 5 W’s.

Het moeilijkste is om de eerste letters op het beeld te krijgen. Daarom bestaat hier gelukkig een eenvoudige methode voor. Een nieuwsbericht is vaak actueel en gericht op gebeurtenis of toekomstige activiteit. Door de wie, wat, waar, wanneer en waarom te beantwoorden, staan er vaak al enkele regels op het papier.

Voorbeeld: Volgende week op 23 januari komt er voor de bewoners van Utrecht een kermis in de stad. De kermis begint om 10:00 en gaat door tot laat op de avond met gezellige muziek.

Voorbeeld 2: Dit weekend hebben we in de winkel fietsen in de aanbieding. Deze aanbieding is alleen geldig van 20 maart tot 26 maart.

Daarna kun je dit verder verdiepen door het onderwerp te beschrijven. Wat staat er allemaal op de kermis? Wat voor muziek wordt er gespeeld? Wat zijn het voor fietsen? Door dieper op het onderwerp in te gaan, geef je de geïnteresseerde lezer meer informatie.

nieuwsbericht opbouw schrijven

Richtlijn 4: Het herschrijven van de tekst.

Een herschreven tekst bestaat uit 50% van de eerste tekst. Op internet nemen mensen minder tijd om een tekst te lezen. Schrijf daarom de zinnen zo actief mogelijk en de belangrijkste informatie eerst. Vermijdt lange zinnen en schrap lijdende woorden zoals “worden”, “zullen” en “kunnen”. Vaak verandert hierdoor de betekenis niet. Kun je een zin lezen zonder over de woorden te struikelen? Dan heb je vaak te maken met een goede zin. 

Richtlijn 5: Structureer met tussenkopjes, afbeeldingen en puntenlijstjes.

Mensen lezen op internet vaak geen teksten, maar scannen ze. Gebruik daarom een tussenkop als je een nieuw onderwerp begint. Een afbeelding om een band te leggen tussen het onderwerp en de tekst (bv een foto van een kermis) en maak bij een opsomming gebruik van een puntenlijst.

Richtlijn 6: Controleer op grammatica- en spellingsfouten.

Schrijf het nieuwsbericht in een programma met spelling- en grammatica controle. Een tekst met fouten is een grote afknapper. Wees daarom slim en controleer alles zorgvuldig. Laat het ook door iemand anders controleren wanneer dit mogelijk is.

Richtlijn 7: Verbeter de tekst voor Google.

Het optimaliseren kan door het aanpassen van HTML en teksten. Maak gebruik van de zoekwoorden, die mensen gebruiken om jouw nieuwsbericht te vinden. Gebruik dit woord minimaal één keer op een logische manier in de kop en een aantal keer in de tekst. De kop zet je in een H1, een tussenkop in een H2 en beschrijf het alt- attribuut van de afbeelding.

Dit is mijn kijk op het schrijven van een nieuwsbericht. Hebben jullie hier iets aan? Of komen jullie andere punten tegen.

Reacties

Desiree van Delftom 17:38

Goede tips! Bedankt!

Fijn dat je er iets aan hebt. Ben benieuwd of andere mensen ook nog tips hebben, zodat het schrijven van een nieuwsbericht eenvoudiger wordt.

FRANK MAXWELL Authentic Loan Finance staat bekend om leningdiensten van hoge kwaliteit en heeft een solide reputatie in leningen aan particulieren, slecht krediet of geld nodig om rekeningen te betalen en in bedrijf te investeren. Ik raai u aan de ervaring van het aanbieden van mijn beste lening aan u tegen een lage rentevoet van 2%. Als u vragen heeft? Aarzel niet om me per e-mail te contacteren - frankmaxwell248@hotmail.com. Of website http://Authenticloanfinance.com

BesideÑ these, the moral and medical support of chiï½opractic professionals assists to supply you with a healthy and normal life. This may not only offer you pаin and stiffness inside Êour neck but also you miÖht feel pain or numbness somewhere else â¼ike your arm or hand. The manipulations concentrate on boÔy parftÑ wÒ»ere movement is appaгently restricted.

Plaats een reactie

Naam *
E-mail *
Website