Online marketing tips voor (web)winkeliers

13+ opmerkingen op de nieuwe website van webanalisten.nl

Geplaatst op: 15 april 2011 door René Stuifzand

Vandaag een ongebruikelijk artikel op renestuifzand.nl. De nieuwe website van webanalisten.nl is gisteren gelanceerd en na een tweet van @gertfranke op een tweet van mijn collega @martijnbeijk heb ik de taak op mij genomen om het nieuwe design van Webanalisten van feedback te voorzien. Ze hebben het namelijk in de volgende tweet over een vervolgtraject.

Natuurlijk doe ik dit niet via mail, maar lekker online zodat iedereen het kan lezen. Zie mijn geneuzel als feedback en niet als kritiek. Naar mijn mening is webanalisten.nl een online platform dat erg belangrijk en noodzakelijk is voor webanalytics in Nederland.

Eerst wil ik het team van webanalisten bedanken voor al het werk dat zij in het nieuwe design hebben gestopt. Het is overduidelijk dat er is nagedacht over de vele bestaande en nieuwe onderdelen aan de hand van de enquête die een enige tijd geleden is gehouden.

Genoeg inleiding: het is tijd voor feedback

De eerste previews van het nieuwe design hebben mij afgelopen week erg nieuwsgierig gemaakt. Webanalisten.nl heeft een nieuw logo, navigatie, filters, kleuren, layout... Wacht. Ik laat het je wel even zien:

nieuwe website webanalisten.nl

Een hele verandering als je de nieuwe opzet vergelijkt met het oude design.

1. De informatie bij de artikelen

Ik ben erg enthousiast over de ‘meta’ gegevens die naast het artikel in de rechterkolom worden getoond. Het ziet er niet alleen goed uit, maar het maakt ook direct duidelijk wie het heeft geschreven, wat hij doet en hoe je de auteur kunt bereiken. Daaronder staat nog het aantal views, reacties en tweets dat het artikel heeft gekregen met het aantal gebruikte woorden. Deze gegevens worden gebruikt in de datavisualisatie tool die je onderaan de pagina kunt vinden.

2. De navigatie-iconen en kleur

De iconen in de navigatie sluiten goed aan op het onderwerp. Ik weet hoe lastig het is om iconen te ontwerpen die in één oogopslag laten zien waarvoor ze staan. Zelf heb ik ook al eens veel tijd besteed aan het maken van iconen om daarna te ontdekken dat ze niet bij elkaar passen en niets ‘zeggen’. De combinatie van een icon met de beschrijvende tekst is volgens mij een goede zet waardoor er geen misverstanden ontstaan over wat het betekent.

De kleuren van de navigatie zijn doorgetrokken in het complete nieuwe design. Daarnaast zorgen de iconen in de labels voor een connectie met de navigatie. Hierdoor hoef je jezelf nooit hoeft af te vragen wat voor een artikel je eigenlijk aan het lezen bent. Samen met de labels weet je altijd welk soort artikel je voor je hebt. Met een label ogen de pagina's ook minder saai.

3. De interne zoekmachine

De realtime zoekmachine, die succesvol wordt ingezet bij Fonq.nl, wordt nu ook gebruikt bij webanalisten. Zodra je begint met typen, doorzoekt de zoekmachine alle artikelen, zodat je niet naar een overzichtspagina hoeft voor de resultaten.

Deze opvallendste, nieuwe features hebben webanalisten.nl voor mij totaal veranderd. Natuurlijk heb ik ook 7 verbeterpunten voor het vervolgtraject.

1. Storende achtergrond

De eerste 5 seconden was ik even verblind door de nieuwe achtergrond. De drukke achtergrond stoort bij het lezen van de artikelen. Wel jammer, want daar kom ik voor. Het ontwerp en de visualisatietool ondersteunen elkaar goed. Het is leuk bedacht, maar ik verwacht dat het niet veel gebruikt gaat worden.

2. Sturende breadcrumbs

Uit onderzoek blijkt dat pijlen op een website de ogen van een bezoeker sturen in de richting waar de pijl heen wijst. In dit geval naar rechts en buiten de website of het lege vlak. De pijl kan de bezoeker beter naar iets nuttigs leiden, zoals social media iconen of een formulier voor het aanmelden bij een nieuwsbrief.

3. Positionering van het logo

Aan het logo herken je een website. Daarnaast heeft het ook een speciale functie, namelijk het navigeren naar de homepage. De meeste bezoekers verwachten dat deze functionaliteit samen met het logo links bovenin op de pagina staat. Wanneer ik nu op webanalisten.nl ben, ga ik vaak met de muis naar linksboven om op het logo te klikken.

4. Een te kleine home knop

Nu het logo niet links staat, wil ik de ‘home’ knop gebruiken. De knop is in eerste instantie niet te vinden, omdat deze niet in de hoofdnavigatie staat en behoorlijk klein is.

5. Te smalle alinea’s

Voor een website met veel artikelen is het belangrijk dat de teksten goed leesbaar zijn. Voor mij zijn dit teksten met een duidelijk lettertype, niet te kleine letters, een goede regelafstand en niet te smalle of brede alinea’s. De alinea’s in de artikelen op webanalisten.nl zijn voor mij te smal. Je leest een regel en je moet alweer naar de volgende. Erg vermoeiend.

6. Homepage

Dit is misschien wel een erg persoonlijke mening, maar ik wil het toch even noemen. De korte snippets van de artikelen hebben allemaal een gelijksoortige vorm en staan niet zoals op een blog onder elkaar maar naast elkaar.

Als ik webanalisten gebruik dan ga ik naar de homepage, scan ik de artikelen van boven naar beneden en als er niets nieuws is, dan ga ik weer. Het naast elkaar zetten van de artikelen maakt het scannen lastiger. Je kunt niet in één lijn naar beneden. Je moet ook lezen van links naar rechts.

7. Een klein reactieformulier

Onderaan de artikelen kun je reageren met een formulier met de gebruikelijke velden en een extra veld voor de bedrijfsnaam. Wat mij direct opvalt, is dat door de smalle artikelen ook het veld voor een reactie erg klein is geworden. Het formulier beperkt de lezer bij het reageren, omdat je het overzicht snel kwijt bent.

Overige opmerkingen

Ik wil de volgende 6 opmerkingen nog even kort aanhalen, aangezien het artikel wel wat lang wordt. Deze opmerkingen zijn niet alleen van mij maar ook van anderen.

  • De Social Media en RSS knoppen zijn erg klein;
  • De bewegende Tweet button links van de artikelen stoort en klapt niet altijd goed uit. Dat het zich bovenaan de pagina verstopt lijkt mij geen goede zet, omdat het volgens mij juist dan getoond moet worden;
  • De knop voor het reageren valt niet op door het formaat;
  • De reacties hebben erg veel tussenruimte en het reactieformulier lijkt er niet bij te horen;
  • Door de gerelateerde artikelen te onderstrepen, lijkt dat deel erg druk;
  • Waar is de lijst met alle auteurs gebleven? Hebben ze nu allemaal een eigen profiel, maar is er geen overzicht?

Een aanzet tot testen?

Natuurlijk is dit allemaal mijn persoonlijke en ongezouten mening en zou je niets van mij aan moeten nemen zonder het te testen. Natuurlijk zou ik graag zien dat ik bij mijn volgende bezoek aan webanalisten.nl beland in een test met daarin mijn bovengenoemde punten. Kennis genoeg in huis dacht ik zo.

Het is goed dat er achter de schermen bij de webanalisten de motivatie is om dit platform blijven te verbeteren. Deze eerste stap is volgens mij een stap in de goede richting.

Reacties

Reinoutom 23:54

Ha René, top dat je jouw feedback (en die van anderen) op deze manier aanbiedt, dank daarvoor!

Graag gedaan en ook jij bedankt voor je reactie. Een stukje wederkerigheid. Ik heb veel geleerd van de artikelen van webanalisten.nl. Het was tijd om iets terug te doen.

Erg waardevolle en goede input, dank daarvoor. Sommige zaken zijn eenvoudig te verbeteren, andere zaken zijn wat ingrijpender. Voor ons de uitdaging om dat goed te managen. Het is in ieder geval helder dat we mensen zoals erbij moeten blijven betrekken voor feedback! Top!

Ja, niet alle opmerkingen zijn even eenvoudig. Als je nog iets nodig hebt. Laat het dan even weten. Ik ben benieuwd naar versie 2.

Gert Frankeom 19:18

Waar een twitter conversatie al niet voor kan zorgen ;-) . Hartelijk dank voor al deze input! Die gaan we zeker meenemen. Zoals je zelf ook al aangaf zijn sommige punten persoonlijk (kolom breedte en homepagina weergave) en daarin zullen wij ook een afweging voor onszelf moeten maken maar ik denk dat je zeker een paar punten noemt die evident zijn (homeknop / logo plaatsing / enz).

Ik had zelf ook al zitten stoeien met firebug maar nog niet alles was even eenvoudig om te doen. De achtergrondafbeeldingen werken niet zo erg mee. Bredere alinea's geven ook meer ruimte aan afbeeldingen, presentaties en video's en die worden nog wel eens gebruikt. Verder is het wel persoonlijk. Gelukkig lees ik het ook vaak per rss. Fijn dat mijn punten zo goed worden opgepakt.

Plaats een reactie

Naam *
E-mail *
Website